De Nieuwjaarsreceptie

Dit jaar een andere Nieuwjaarsreceptie dan alle voorgaande 59 keer. Voor het eerst in de geschiedenis van onze vereniging was iedereen uitgenodigd deel te nemen aan een digitale Nieuwjaarsreceptie. De opkomst was niet hoog, waarschijnlijk omdat velen nog wat diepwatervrees hebben of onbekend zijn met hoe dat werkt zo’n digitale bijeenkomst. De aanwezigen hoorden de speech van André, 1 van onze voorzitters, proostten met elkaar op het nieuwe jaar en hebben nog de quiz gespeeld die de avond daarvoor door de jeugdleden gespeeld was.

Het bestuur zit er klaar voor

 

Lees hier de speech die André vanuit de kantine gehouden heeft:

Beste mensen

Welkom namens het bestuur dat bestaat uit Annemarie van Duren (secretariaat), Marco van Lent (penningmeester) en Marijke Bohnen & Andre Brugman (duo-voorzitters). Ivm privé-omstandigheden is Marijke niet in de kantine aanwezig.

Voor degenen die mij niet kennen:  ik ben Andre Brugman en ik kwam in aanraking met Atomium’61 in 1984 (37 jaar geleden). Ik leerde Anneke van Pelt kennen en daarmee ook de families Bohnen, Chrispijn, Boon, van der Woude, van den Wijngaard, enz, enz.
Toen al een bijzondere club; sociaal en een grote vriendenclub die elkaar hielp in goede en in minder goede tijden.

Het jaar 2020, wat een jaar was het. We kunnen er niet omheen: Corona of voor de nette mensen in deze call: Covid-19. En voor de scrabbelaars, let even op (taalbank.nl):

 1. anderhalvemetersamenleving
 2. 5G-coronacomplottheorie
 3. Afhaalfile
 4. Wastafel en Ontsmetten
 5. Groepsimmuniteit
 6. Mondkapje
 7. Brononderzoek
 8. Thuiswerken
 9. RIVM richtlijnen
 10. Lock-Down en Intelligente Lock-Down
 11. Coronakapsel
 12. Coronababy, Coronamoe en Corexit

Het lijkt kommer en kwel maar 2020 heeft ons ook veel mooie kansen gegeven.

Zo zijn we gestart met een verbouwing van de kantine. Dat zouden we oorspronkelijk in het winterseizoen moeten afronden, voordat het nieuwe veldseizoen zou beginnen, maar nu konden alle vrijwilligers de tijd nemen en zelfs wat extra zaken oppakken zoals het vernieuwen van onze toiletten. Momenteel hebben we een nieuwe vloer, is alles geschilderd, hebben we een nieuwe ketel en douche installatie, nieuwe toiletten en is alle verlichting omgezet naar LED, ook de nieuwe buitenverlichting op veld 1. We krijgen zelfs een gloednieuwe keuken zodat we helemaal klaar zijn voor de toekomst!

Voor de volgende 4 jaar hebben wij weer het Sport Plus predicaat gekregen. Dat betekent dat we iets terug kunnen doen voor de maatschappij en dat wij door de gemeente Rotterdam, via Sportsupport, eerder in aanmerking komen voor ondersteuning en bv subsidies.

Als plots de mogelijkheid om wedstrijden te spelen en later ook om samen te kunnen trainen wordt ontnomen, dan moeten we toch iets doen voor onze leden. Wij zijn heel trots dat onze trainers en het kader in het algemeen de club ondersteund hebben om toch zo veel mogelijk te kunnen doen voor de leden. Aangepaste trainingen, speciale jeugdtrainingen met externe trainers, met dank aan Sandra Chrispijn, en de hulp van onze eigen trainers. Enorm bedankt voor dit initiatief en jullie flexibiliteit!

Ondanks of dankzij de Coronacrisis hebben veel vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om extra activiteiten te starten. Ik zal niet compleet zijn maar:

-De Accommodatie commissie heeft gezorgd dat de voorraad slim afgebouwd werd, dat de verbouwingen en onderhoud gedaan werden, dat er Corona-veilig gesport kon worden en dat we financieel de impact konden minimaliseren. Dank aan Maurice en Wim Chrispijn.

-De vrijwilligers binnen de recreatiesport zorgden dat veel recreatiesporten door konden gaan zodat (heel) jong en oud, waar mogelijk, veilig en Corona-proef konden sporten.

-De Jeugd CC zorgde voor alternatieve, virtuele activiteiten.

-Op TC-gebied is men continue bezig geweest met het aanpassen van de trainingen, het teruggeven van zaaluren, overleggen met het NHV en het Sportbedrijf. Vanuit het bestuur waren er contacten met Sportsupport en het NOC*NSF.

-Er was ook vanuit het bestuur overleg met andere handbalverenigingen in Rotterdam. De grootste angst is dat leden weglopen omdat er geen aanbod is. Wij bedanken bij deze dan ook alle leden dat zij zijn gebleven en trouw de contributie hebben betaald ondanks weinig aanbod en mogelijk privé issues zoals baanverlies.

Sinds maart zien de cijfers in onze boekhouding er anders uit dan we hadden begroot. Corona heeft wat dat betreft wel een impact. Dat betekent ook een andere planning waarbij nog een aantal onzekerheden zijn. Onze jaarcijfers zijn helaas nog niet gepresenteerd, dat spijt ons als bestuur, maar we werken er hard aan om deze binnenkort te kunnen presenteren.
Gelukkig hebben we een goed overzicht op de inkomsten en gederfde inkomsten van onze kantine. Daarbij maken we gebruik van subsidies en tegemoetkomingen van de overheid.

Over trouwe leden gesproken: toen ik 37 jaar geleden bij Atomium kwam, viel het mij op dat in de gezellige uurtjes na een wedstrijd, de derde helft, er altijd 1 dame rondliep die met veel humor en altijd een brede glimlach lootjes kwam verkopen. Belangeloos en alles voor de club. Die dame was Yvonne Volckmann. Jarenlang ondersteunde zij de club met loten verkoop en was altijd aanwezig om mee te helpen en te genieten van de activiteiten samen met haar man Harry Volckmann. De afgelopen jaren was zij veel te zien bij wedstrijden, maar helaas is zij op 19 november j.l. overleden. Dankbaar voor haar bijdrage en liefde voor de club en voor ons allemaal geldt dat wij haar nooit zullen vergeten.

In april overleed John Doorewaard, aan de vereniging verbonden via Ron en Carla Bohnen, jarenlang was de Fa. Doorewaard een trouwe sponsor van onze vereniging.

Van overlijden naar de geboorte van 2021. Laten we het glas heffen en proosten op het nieuwe jaar.

En dan het jaar 2021.

Voor de oplettende kijker:  Atomium’61 en 2021 betekent cijfermatig iets: juist …. we bestaan dit jaar 60 jaar! De speciale commissie die tijdens de ALV is aangesteld gaat binnenkort de mogelijkheden onderzoeken. Zo is er in ieder geval al besloten dat we e.e.a. naar 2022 schuiven, dan vieren we gewoon dat Atomium’61 61 jaar bestaat!

Het bestuur is ook bezig om te werken aan een andere bestuursstructuur. Door Corona is dat vertraagd maar we zijn met Sportsupport bezig om onze werkwijze aan te passen. Er zijn nl veel leden, ouders van jeugdleden, oud-Atomium’61 leden, die graag wat willen doen. Maar dan wel een afgebakende taak en niet gelijk de verantwoordelijkheid van een complete commissie.

Zo zijn we blij dat Sandra Chrispijn de TC wil komen versterken. Wat haar rol precies wordt gaat binnenkort besproken worden. En zo zal het team dat opgestaan is deze weken weer gaan starten met extra begeleiding van de jeugd. Oa Patricia, John, Brenda, Patrick zullen dit samen met Sandra verder op gaan pakken. 

Financieel blijven we uitgaan van ons huidige plan en huidige budgetten maar realiseren ons ook dat we voorzichtig moeten zijn om eventuele verliezen door de gederfde kantine inkomsten op te kunnen vangen. Gelukkig werken de Gemeente Rotterdam en het SportBedrijf wel mee door sommige kosten niet in rekening te brengen. De contributie van het NHV moeten we wel gewoon blijven betalen omdat hun kosten ook doorlopen. Sommige posten, zoals scheidsrechterskosten, worden wel in mindering gebracht.

Tot slot: ik hoop dat we ergens in 2021 weer een ouderwets feest kunnen houden, de competitie weer snel van start mag gaan en dat we elkaar weer regelmatig zullen zien. Wij gaan zorgen dat er nog meer activiteiten komen als alternatief voor sporten bij onze club. Uiteraard veilig en volgens de RIVM richtlijnen. Blijf lid, blijf ons steunen als club door de contributie te blijven betalen en doe vooral mee met de (virtuele) activiteiten.

 

André

 

 

 

Deel dit bericht:  Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email