In 2013 is besloten dat het NHV meer gaat inzetten op een Veilig Sportklimaat. Een belangrijke stap hierbij is het vergroten van de spelregelkennis bij spelers en begeleiders.

Om de kennis van de spelregels te toetsen is het SPELREGELBEWIJS ingevoerd en met ingang van 1 juli 2015 is dit verplicht gesteld voor een aantal ledengroepen.

Het verwerven van spelregelkennis gaat via HandbalMasterz. Dit is een bijzondere website waar je digitaal jouw kennis van de spelregels kunt vergroten.

HandbalMasterz

HandbalMasterz kent niet de spelregels als uitgangspunt, maar kijkt naar de praktijk door de spelregels te koppelen aan spelsituaties. Er zijn vijftien spelsituaties benoemd. Het taalgebruik is aangepast aan de belangrijkste doelgroep: de jeugd van 12 tot 18 jaar. Per spelsituatie zijn er spelregelvragen gemaakt, voorzien van o.a. actiefoto’s.

Je kunt heel veel spelregelvragen oefenen en als je denkt dat je voldoende van de spelregels weet, kun je een eindtoets maken. Het oefenen kun je doen zonder dat je in hoeft te loggen: iedereen kan de site vrij gebruiken.

Wie moeten dit seizoen het Spelregelbewijs allemaal behalen?

  • Alle spelers/speelsters die vanaf 1 juli 2015 de A-jeugdleeftijd bereiken*;
  • Alle coaches bij wedstrijden vanaf de C-jeugd;
  • Iedereen die een trainersopleiding wil volgen.

Voor bovenstaande groepen geldt de verplichting dus met ingang van 1 juli 2015.

*Opmerking: het gaat hierbij om de leeftijd en niet om in welk team je speelt. Een B-jeugdlid die in de A-jeugd speelt, hoeft pas het diploma te behalen als hij/zij werkelijk de A-jeugdleeftijd bereikt.

Wie hoeven het Spelregelbewijs niet meer te behalen?

  • Iedereen die nu officieel scheidsrechter is;
  • Iedereen die in seizoen ’14-’15 al de A-jeugdleeftijd heeft of senior lid is, behalve als je een C-team coacht of hoger, dan moet je het wel behalen.

Waarom is het Spelregelbewijs verplicht?

Het NHV is van mening dat als je een sport beoefent, je ook de spelregels van de sport moet kennen. De spelregels zijn bedoeld voor de spelers en de coaches. De scheidsrechters zien er op toe dat de spelers zich aan de spelregels houden en dat de scheidsrechters dit corrigeren, als spelers zich hier niet aan houden. Als je de spelregels kent, begrijp je de beslissing van de scheidsrechter beter. Het accepteren van de beslissing van de scheidsrechter verhoogt het wederzijds respect. Daarnaast kun je als speler ook voordeel halen uit je kennis van de spelregels. Je kunt bijvoorbeeld snel reageren als je weet dat je een vrije worp of een uitworp mee krijgt.

Met behulp van HandbalMasterz en het spelregelbewijs gaan we samen naar een veiliger sportklimaat!

Nieuwsgierig?

Ga dan nu al naar www.handbalmasterz.nl  en begin met oefenen op je PC, tablet of smartphone. Je kunt ook met je team oefentoetsen maken.

In dit spelregelboekje vindt je alle belangrijke regels in begrijpelijke taal uitgelegd.

Degenen die de toets moeten doen ontvangen via een bestuurslid een inlogcode.

Veel succes!